2018-03-18    A leglényegesebb tudnivalók
X
<
 
>
 
 
A leglényegesebb tudnivalók
 
Piktogramokkal a jobb beteg-együttműködésért
 

A legutóbbi Gyógyszerészek Országos Kongresszusán tartott előadást dr. Piotr Merks gyógyszerész, a Piktorex Sp. z o.o. ügyvezető igazgatója. A lengyel szakember egy olyan általa kitalált és koordinált projektet mutatott be, amelynek keretében a gyógyszeres dobozokra ragasztható piktogramok segítik a pácienseket a készítmények helyes alkalmazásában.

Az egyes terápiák eredményességéhez nemcsak az szükséges, hogy a beteg a megfelelő készítményt kapja, hanem az is, hogy betartsa az alkalmazási előírásokat, vagyis úgy szedje a gyógyszert, ahogy kell. Az orvos utasításait és a gyógyszerész tanácsait – különösen az idősebbek – vagy megjegyzik vagy nem, de ugyanilyen kihívást jelenthet számukra a többoldalas betegtájékoztató apró betűje is.

Dr. Piotr Merks egy olyan, a helyes gyógyszeralkalmazást segítő módszert dolgozott ki, amely egyszerű, lényegre törő, ugyanakkor látványos. Az egyes gyógyszerekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat néhány szavas utasításokban fogalmazta meg, és ezekhez mindenki számára könnyen értelmezhető piktogramokat mellékelt; a kettő együtt színes matricákon kapott helyet, amelyek az expediálás során néhány pillanat alatt felragaszthatók a gyógyszeres dobozokra. Ezek így mindig szem előtt vannak, és emlékeztetik a beteget a készítmény helyes alkalmazására.

Megyőző eredmények

A 2015 decemberében indult Gyógyszertári Piktogram Projektet a varsói Kutatás és Fejlesztés Nemzeti Központja finanszírozta. A pilot időszakban összesen 125 lengyelországi gyógyszertár vett részt. A helyes gyógyszerhasználatot segítő matricákat ez alkalommal kizárólag két készítménycsoport, a béta-blokkolók és az antibiotikumok körében tesztelték.

Részletes tanulmány ezek közül a metoprolol hatóanyag-tartalmú készítmények (mint legszélesebb körben használt béta-blokkolók) alkalmazásáról készült. Ezeket a gyógyszereket a maximális hatékonyság érdekében minden nap ugyanabban az időpontban, egészben, egy pohár vízzel érdemes bevenni. Éppen ezért a piktogramok is erre a három teendőre hívták fel a betegek figyelmét.

Milyen mértékben fogadták meg a felmérésben részt vevő, 65 évesnél idősebb páciensek a tanácsokat?

  • „Ne törje félbe a tablettát!”: ezt az utasítást az addigi 58 százalék helyett – a piktogramos figyelmeztetés hatására – a páciensek 100 százalékosan betartották.
  • „Egy pohár vízzel nyelje le a gyógyszert!”: a beteg-együttműködés ezen a téren 30-ról 58 százalékra javult.
  • „Minden nap ugyanabban az időpontban vegye be a készítményt!”: ezt a piktogramok hatására a korábbi 55 százalék helyett a páciensek 86 százaléka fogadta meg.

A compliance összességében 65-ről 88 százalékra emelkedett, aminek köszönhetően nyilván a terápia hatékonysága is nőtt.

A projekt működtetői további piktogramokat is kidolgoztak, olyan, rendszeresen elhangzó orvosi/gyógyszerészi utasításokkal, mint hogy

  • a gyógyszert napi háromszor kell alkalmazni,
  • étkezés előtt kell elfogyasztani,
  • hűtőszekrényben kell tárolni,
  • a felbontást követő 30 napon belül fel kell használni,
  • illetve egy olyan apró táblázatot is matricára álmodtak, amelyen az expediáló – szintén a megfelelő piktogramok alatt – bejelölheti, hogy a készítményt melyik napszakban szükséges bevenni.

Patikai szoftver és mobilalkalmazás

A piktogramos betegtájékoztató rendszer fejlesztése természetesen informatikai vonalon is megtörtént. A pácienseknek egy ingyenesen letölthető mobil-applikáció áll a rendelkezésükre, amely úgy működik, hogy miután okostelefonjukkal leolvasták a gyógyszeres doboz vonalkódját, mobiljuk képernyőjén felugró (pop-up) üzenetként jelennek meg a legfontosabb alkalmazási utasítások.

Ugyanez a szoftver a gyógyszerészeknek is a rendelkezésére áll: a vonalkód leolvasásakor számítógépük monitorján jelennek meg ezek az üzenetek, amelyeket a gyógyszer expediálása során tovább tudnak adni a betegeknek, illetve a piktogramok, amelyek megfelelőit a tárán elhelyezett matricatekercsekről vehetik le és ragaszthatják rá a gyógyszeres dobozra.

Elégedettebb beteg, eredményesebb gyógyító

A pilotidőszak végén a páciensek elégedettségének növekedését is mérték, ami a hatásosabb gyógyszeres kezelések mellett a patikai látogatások számában is manifesztálódott. Az eredményesebb gyógyító tevékenység mellett ez utóbbi is hozzájárult a gyógyszerészek sikerélményéhez. A projekt elindítói természetesen megtérülési számításokat végeztek, hiszen patikai oldalon kiadásként merülhet fel a szoftver és a matrica-alapanyag költsége, többlet-bevételre pedig a megnövekedett törzsvásárlói kör (beteg-közönség) révén tehetnek szert.

Több országban is alkalmazzák

Az új, piktogramos betegtájékoztató módszer nemcsak a gyógyszerbiztonságot, hanem a beteg-együttműködést és a beteg-elégedettséget is növeli. Nem véletlen, hogy dr. Piotr Merks és csapata a kontinens több országának (Szlovákia, Görögország) gyógyszerészszervezeteivel is együttműködik ezen a téren. Ami pedig számunkra aktuális hír, hogy a projekt magyarországi – ugyancsak pilot jellegű – tesztelése is küszöbön áll.