Nőtt az egyéni egészségpénztári befizetések aránya
Nőtt az egyéni befizetések aránya az egészségpénztárakba idén az első fél évben a tavalyihoz képest, a tagok főleg gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre költöttek és egyre tudatosabban használják ki az adókedvezményt - derült ki az OTP, az MKB és a Generali egészségpénztárának adataiból.
A 233 ezer tagot számláló OTP Egészségpénztárba a tavalyinál 14 százalékkal többet, 1,4 milliárd forintot fizettek be az egyéni tagok. A befizetések teljes összege 4,1 milliárd forintot tett ki január-júniusban a munkáltatói befizetésekkel együtt, amely nagyjából kétszerese az egyéninek.

Az OTP Egészségpénztár arra számít, hogy az év második felében - az utóbbi évekhez hasonlóan - emelkedni fog az egyéni befizetések aránya. Ennek oka, hogy a tagok egyre nagyobb számban igyekeznek kihasználni az év végi 20 százalékos adó-visszatérítés lehetőségét, ami csak az idén (az első félév során) befizetett összegek után mintegy 280 millió forintot jelent - írták.

A csaknem 178 ezres taglétszámú MKB Egészségpénztárnál 4,1 százalékkal, 3,7 milliárd forintra nőtt a tagdíjbefizetések összege 2015 első félévéhez viszonyítva. Az egyéni befizetések aránya 31 százalékos volt, a fennmaradó 69 százalék munkáltatói hozzájárulásból származott.

Mint írták, a 2,6 milliárd forintos munkáltatói hozzájárulás még mindig lényegesen magasabb, mint az egyéni tagdíjbefizetésekből származó 1,1 milliárd forint, azonban lényeges, hogy az előző évhez viszonyítva az egyéni befizetések 17 százalékkal nőtt, a munkáltatói befizetések az 1 százalékos mérséklődéssel lényegében stagnáltak. Ez az eltérő irányú változás tendenciának tekinthető - írta az MKB.

A tagok elsősorban gyógyszerköltségeik fedezésére használják a pénztári megtakarításaikat, de folyamatosan növekszik az orvosi, gyógyászati szolgáltatások értéke és aránya is. A pénztár továbbra is az egyéni befizetések 10 százalék feletti növekedését és a munkáltatói támogatások bázis szinten alakulását várja.

Forrás: MTI
Kelt: 2016-08-02

Kapcsolódó cikkek:
Intravénás eszközöket gyártó üzemet építenek Gyöngyösön
Ónodi-Szűcs: még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, küszöbön a járvány
További fejlesztések indulnak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben