Összefüggést találtak a magas vérnyomás és az időskori demencia között
Egy friss kutatás eredményei szerint azoknál az 50 év felettieknél, akiknek 130 feletti a vérnyomásuk, másfélszer akkora valószínűséggel alakulhat ki időskori demencia, mint optimális vérnyomású kortársaiknál.

A European Heart Journal-ben közölt tanulmány 8639 fő bevonásával készült. Az eredmények alapján az 50 éves korban tapasztalt magas vérnyomás összefügg a későbbi demenciával, ugyanakkor a 60 és 70 éves alanyok esetében nem találtak hasonló összefüggést. Ahogy azt a BBC cikke is megjegyzi, a kutatás eredményei csupán korrelációt mutattak ki, ok-okozati kapcsolat bizonyítására nem alkalmasak.

A kutatók megjegyezték, hogy az összefüggés hátterében a magas vérnyomás miatt gyakrabban előforduló ún. „mini-stroke”-ok állhatnak, amelyek akár észrevétlenek is maradhatnak, ugyanakkor károsítják az agyműködést. Becslések szerint az időskori demencia leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór 45 éves kor felett minden tizedik férfinál és minden ötödik nőnél kialakulhat – jegyzi meg a BBC cikke.

A cikk hozzáteszi, hogy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát számos módon csökkenthetjük, többek között fogyókúrával, a dohányzás elhagyásával, az alkohol- és a sófogyasztás mérséklésével, valamint rendszeres testmozgással.

Forrás: BBC
Kelt: 2018-06-15