A gyógyszerártámogatásról is vitáztak a parlament hétfői ülésén
Az interpellációk során Lukács László György, a Jobbik képviselője az állami gyógyszertámogatás növelésével kapcsolatos kérdést intézett a kormányzat felé.

Lukács László György (Jobbik) a gyógyszertári helyzetről beszélt. Szerinte az embereknek saját zsebből egyre többet kell gyógyszerre költeni, az állami finanszírozás egyre inkább visszaszorul. A 16 évnél idősebbek csaknem 40 százaléka legalább egy tartós betegséggel küzd, és az életkor emelkedésével nő ez az arány, a gyógyszerfogyasztás 60 százalékát a 60 év felettiek teszik ki. Egyes számítások szerint a magyar állam 20 milliárdot spórol a gyógyszertámogatás szinten tartásával – jegyezte meg, egyúttal kritizálva a vaklicit rendszerét. Lukács arra is rákérdezett, hogy a kormány tervezi-e a gyógyszertámogatási rendszer átalakítását.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár kiemelte: az volt a kormány célja, hogy betegek minél olcsóbban jussanak a gyógyszerekhez, és lehetőség szerint magyar patikákban vegyék meg a gyógyszereket. A gyógyszertárakban a magyar tulajdoni arány 50 százalék fölé nőtt – jegyezte meg. A vaklicitnek köszönhetően jelentősen kevesebbet kell a betegeknek fizetniük, a módszer sikeres volt, maguk a gyógyszergyártók nem látták a másik által ajánlott összeget. Így sikerült a betegek által fizetendő tételeket lejjebb vinni. Van olyan vérnyomáscsökkentő, ahol több mint 70 százalékos áresés volt, az antidepresszánsoknál pedig 50-70 százalékos – említett példákat.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 115 igen, 28 nem és 1 tartózkodással jóváhagyta.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-06-19