Program indul a csodát ígérő termékek forgalmazásásának megszüntetéséért

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hatósági együttműködést kezdeményezett, hogy megakadályozzák az interneten árult csodát ígérő termékek forgalmazását, amelyek eladói hamis ígérettel csapják be az embereket – mondta Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházak ellen az ITM közösen lép fel a fogyasztóvédelmi hatósággal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI).

A Nébih eddigi eredményei közül az államtitkár-helyettes kiemelte, hogy a hatóság 668 millió forint értékben foglalt le több mint 60 ezer doboz étrendkiegészítőt, többek között fogyasztószereket, zsírégetőket, potencianövelő termékeket.

Keszthelyi Nikoletta a fogyasztóknak azt javasolta, hogy az internetes vásárlásnál mindig legyenek körültekintőek. A jogszerűen működő webáruházak tájékoztatnak a fogyasztói jogokról, a szállítási és fizetési tudnivalókról, az elállási lehetőségekről és feltüntetik elérhetőségeiket, cégjegyzék- és adószámukat is. A megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházak legtöbbször csak egy telefonszámot adnak meg és a fogyasztói jogokról, köztük a 14 napos elállási jogról nem tájékoztatnak – tette hozzá.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-06-22