Ötszázalékos áfát javasolt a kormánynak a MEOSZ és a SINOSZ
Eljuttatta a kormányhoz javaslatát a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra csökkentéséről a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen – közölték a szervezetek kedden az MTI-vel.

Hozzátették, Magyarországon több mint egymillió ember szorul időszakosan vagy állandóan gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, nagy részük egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal él, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadást jelent számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is 5 százalék legyen már 2019-től.

Úgy vélik: az elmúlt években a gazdasági növekedés érdekében megtett kormányzati lépések mára lehetővé teszik a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentését, hozzájárulva ezzel a betegek és fogyatékossággal élők terheinek enyhítéséhez, jobb életminőségük eléréséhez. Szerintük több tekintetben is szükség van a gyógyászati segédeszközök hazai támogatási rendszerének korrekciójára: nem sikerült megteremteni a tényleges, egyéni szükségleteknek megfelelő támogatást, összehangolva a költségvetés tervezésével, ezért a költségvetési előirányzat évről évre kiegészítésre szorult.

A MEOSZ és a SINOSZ által javasolt intézkedés várhatóan kétmilliárd forinttal csökkentené az idősek, a betegek és a fogyatékossággal élők kiadásait, ennyivel kevesebb általános forgalmi adót fizetnének a támogatott gyógyászati segédeszközre rászorulók. Ennyivel csökkenne ugyan a költségvetés adóbevétele, de emellett tízmilliárd forinttal csökkenne a gyógyászati segédeszközökre fizetendő költségvetési támogatás összege – írták.

A közlemény szerint a szervezetek azt javasolják továbbá, hogy az áfacsökkentéssel fennmaradó összeget továbbra is a segédeszköz-támogatásban használják fel; a pénzt az állam fordítsa olyan korszerű, támogatott segédeszközökre, amelyek jelentősen könnyítik a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-06-27