Jóváhagyták egy kannabiszalapú gyógyszer forgalmazását az Egyesült Államokban
Először engedélyeztek kannabiszalapú gyógyszert Amerikában, a hatóságok hétfőn hagyták jóvá az epilepszia két ritka, gyerekkorban kezdődő formája ellen.

A gyógyszer a tisztított kannabidiolon (CBD), a növényben talált több mint nyolcvan aktív vegyület egyikén alapul. Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) munkatársa szerint „fontos előrelépés történt”. Azt is hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy szó sincs a kannabisz vagy összetevőinek engedélyezéséről, csupán egyetlen, CBD-n alapuló gyógyszer meghatározott célú használatáról. Az engedélyt klinikai tesztek alapján kapta meg a szer – tette hozzá.

Az új orvosságot két évnél idősebb gyerekeknek lehet felírni két olyan kór ellen, amelyek epilepsziás rohamot okozhatnak. A két betegség a Lennox-Gastaut- és a Dravet-szindróma.

A CBD nem idéz elő eufóriát, ezt az érzést a kannabisz egy másik összetevője, a tetrahidrokannabinol (THC) okozza. Az Egyesült Államokban szövetségi szinten továbbra is tilos a kannabisz használata, noha terápiás célokra az államok több mint felében, rekreációs célokra a fővárosban és kilenc államban – köztük Kaliforniában és Coloradóban – engedélyezték már.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-06-28