A Dow Jones-on debütál az USA egyik legnagyobb patikalánca
Az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszer-kiskereskedelmi lánca, a Walgreens Boots Alliance (WBA) papírjai bekerültek a 30 legfontosabb részvény árfolyama alapján kalkulált Dow Jones indexbe, felváltva az ott eddig stabil hellyel rendelkező General Electric (GE) elektronikai céget. A részvényenkénti nyereség átlagosan évi 12 százalékkal nőhet a Világgazdaság online cikke szerint.

A Walgreens 1901-ben Chicagóban nyitotta meg első boltját, azóta pedig országos méretű hálózattá nőtte ki magát. Legutóbbi jelentősebb akvizíciója a brit Alliance Boots 2015-ös megvétele volt, azonban terjeszkedését azóta is folytatja: idén márciusban a Rite Aid lánc több mint 1900 boltját szerezte meg – írja a Világgazdaság online.

A cikk emlékeztet: a Walgreens első nagy felfutását az 1920-as évek alkoholtilalma alatt élte, mikor a vényköteles whisky elérhető volt a gyógyszertárakban. A cég tőzsdei kapitalizációja jelenleg 66 milliárd dollár, az utolsó negyedévében 33 milliárd dolláros bevételt és csaknem 2 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el. A WBA részvényei az elmúlt öt évben mintegy 50 százalékkal drágultak – összegez a cikk, rámutatva, hogy a cég folyamatos növekedése miatt jó befektetési lehetőségnek bizonyulhat.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2018-07-02