Gyorsjelentés a Gyógyszerészek XXXI. Országos Kongresszusáról
„A jelenben élünk, a jövőről gondolkodunk”

Másfél év kihagyás után, október harmadik hétvégéjén újra személyesen találkoztak a gyógyszerészek a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége három évtizedes hagyománnyal rendelkező őszi kongresszusán. A rendezvény alkalmat adott arra, hogy a kollégák szakmai partnereikkel, a hatóságok, a gyógyszergyártók, a nagykereskedők, forgalmazók és a patikai rendszergazdák képviselőivel megosztva egymással az elmúlt időszak tapasztalatait, felvázolják a közeljövő legfontosabb teendőit. A háromnapos rendezvénynek – 2016 után ismét – a siófoki Hotel Azúr adott otthont, ahol 376 regisztrált gyógyszerész jelenlétében, 40 kiállító szerepvállalása mellett mintegy félezer résztvevő, egyben a Szövetség 30 éves jubileumát is megünnepelte. A COVID helyzetből adódóan távol maradó mintegy 200 érdeklődő, online közvetítés formájában követte a szakmai eseményeket.

A rendezvény első napja a pontszerző szakmai továbbképzés jegyében telt. Az előadássorozat központi témája az inkontinencia és annak protokoll alapú ellátása, gondozása volt. Prof. Dr. Szabó László, a Magyar Kontinencia Társaság elnöke elmondta, az akaratlan vizeletvesztés társadalmunkban egy titkolt probléma, több mint 200 ezer páciens nem kap megfelelő ellátást, a háziorvosukhoz fordulóknak pedig kevesebb, mint a fele jut el szakorvoshoz. Dr. Romics Miklós urológus az inkontinencia kialakulásának tényezőit, azok kezelésének különböző formáit mutatta be előadásában, míg Dr. Birinyi Péter szakgyógyszerész az inkontinenciatermékek expediálásával kapcsolatban osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Dr. Pilling János pszichiáter a patikai kommunikációhoz adott támpontokat, Dr. Kürtösi Emese kereskedelmi szakjogász pedig a gyógyászati segédeszköz-forgalmazás aktuális jogi helyzetéről tartott tájékoztatást. Szabados Bence kiterjesztett hatáskörű (APN) ápoló a nem megfelelően kezelt vizeletvesztés szövődményei prezentálta, Poczok Irén diplomás ápoló pedig a protokoll alapú, személyre szabott termékajánlásra hívta fel a figyelmet. A továbbképzés résztvevői az előadásokat követő kerekasztal során vitatták meg a praktikum egyes kérdéseit.

A továbbképzéssel párhuzamosan zajlottak a MOSZ idén 20 éves Magyar és Nemzetközi Ifjúsági Fórumának programjai. Dr. Rixer Mária, az IF elnökének megnyitóját követően plenáris, majd versenyelőadásokat hallhatott a közönség és a szakmai bírálók. Az ezt követő, Dr. Fischer Anna és Dr. György Péter által moderált workshop alkalmával a jelen lévő gyógyszerészhallgatók a közvetlen lakosságot ellátó gyógyszerészi pálya, mint a hivatás meghatározó színtere egyes kérdéseiről cseréltek véleményt. A programot az IF résztvevői, az egyetemi hallgatók és a praktizáló gyógyszerészek részvételével szervezett plenáris fórum és konzultáció követte. Itt a gyógyszertári praktikum mellett a homeopátia aktualitásai, banki és pénzügyi kérdések is terítékre kerültek. A programot Kaló Tamás, a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója nagy sikerű előadása zárta, amely áttekintést adott a COVID időszak gyógyszerellátásának helyzetéről és a jövőt meghatározó tanulságairól.

A megszokott módon a kongresszus szombati napján a szakmapolitikáé volt a főszerep. Lukácsné dr. Fodor Enikő elnök a 30 éves MOSZ-t köszöntő expozéjában felidézte a három évtized egyes eseményeit, méltatva Gyógyszerészek Országos Kongresszusa gyógyszerészi hivatást formáló szerepét. A rendezvényt Dr. El Koulali Zakariás az MGYT alelnöke és Dr. Hankó Zoltán az MGYK elnöke köszöntötte. A megnyitót kitüntetések és elismerések átadása követte. (Ezekről külön híradásban adunk tájékoztatást.)

A plenáris előadások sorát Dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója prezentációja nyitotta, aki a gyógyszertárak és a szakhatóság COVID-19 járvány időszakában betöltött szerepéről adott tájékoztatást. Mint mondta, az évi 45-50 millió gyógyszerész-beteg kontaktus messze több mint ahányszor a páciensek az orvosaikkal találkoznak. Ez felelősséget, s egyben lehetőséget is jelent a tára mellett dolgozó szakemberek számára. Az aktualitásokra is kitérve kifejtette, bebizonyosodott, hogy a gyógyszertárak nem pusztán logisztikai ellátó helyek. Fontos, hogy a patikák a jövőben is megőrizzék szakmaiságukat és bővítsék kognitív szolgáltatásaik körét. Szabó Bálint, az OKFŐ főigazgató-helyettese az egészségügyben zajló digitális innováció aktualitásairól számolt be hallgatóságának. Mint elhangzott, az elmúlt egy évben csaknem kéttucatnyi, COVID-19-cel kapcsolatos, illetve annak hatására megvalósított fejlesztés történt. Tíz éve zajlik Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja, amelynek eszköztára folyamatosan bővül, illetve megújul. Prof. dr. Barna István, a MÁESZ elnöke prezentációjában ennek a folyamatnak a részleteit, és az elvégzett vizsgálatok eredményeit ismertette. Dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész az eltelt időszak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Merre szeretnénk menni és aktuálisan merre tartunk? Mi az, amit folytatni mi az, amin változtatni kell- fejtette ki előadásában. Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének vezetője az egészségügyi alapellátás egyik lehetséges jövőképét vázolta fel, amelyben a gyógyszerészek is a rendszer szerves részét képezik. Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hivatása kapcsán a megmaradás stratégiáját vázolta fel, részletesen ismertetve a gyermekorvosi szakma aktuális – a gyógyszerészek előtt sem ismeretlen – problémáit. Dr. Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász egészség-gazdasági megközelítésben vizsgálta a hazai egészségügyi rendszer kihívásait. Mint mondta, szinte minden területen az egyik legnagyobb hatékonysági tartalék a szervezettség javítása lehet.

Prof. dr. Bácskay Ildikó, a DE GYTK oktatási dékánhelyettese az egyetemi modellváltás irányát és lépéseit ismertette. Mint mondta, intézménye stratégiai partnerséget alakít ki piaci szereplőkkel, komplex, önfenntartó kutatásokat szervez és irányít, mindezeken túl pedig az oktatásban is szemléletváltást hajt végre. Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a COVID-19 időszakában zajló ellátásszervezés tapasztalatairól és az új sürgősségi ügyeleti rendszer Hajdú-Bihar megyei modellprogramjáról adott számot. Dr. Poór Rita, az OGYÉI főosztályvezetője a hatóság szemszögéből ismertette a pandémiás időszak tapasztalatait. Előadásában kitért a COVID-19 ellen potenciálisan hatékony készítmények engedélyezése, az off-label gyógyszerek utánkövetése, a gyógyszerhiány hazai menedzselése és az oltási kampányok jóváhagyása kérdéseire egyaránt.

A rendezvény vasárnap délelőttjének előadói a COVID-19 járvány rövid- és hosszú távú hatásaival foglalkoztak. Lawrence „LB” Brown, az amerikai Chapman University professzora egy széles körben végzett felmérés eredményeit ismertette, amelyből kiderült, hogy a betegek milyen mértékben fogadják el a patikusok által a gyógyszeres terápia menedzsment keretein belül nyújtott szolgáltatásokat. Prof. dr. Csóka Ildikó, a SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai Intézetének vezetője a COVID-19 pandémia pszichés hatásait vizsgáló, 300 gyógyszerész és 100, patikába betérő beteg körében végzett kutatásairól tájékoztatta a hallgatóságot.

Prof. dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának vezetője előadásában részletesen bemutatta a természetes úton gerinces állatokról emberre terjedő fertőzések mechanizmusát, majd a COVID-19 elleni védekezésben alkalmazható oltások és gyógyszerek kutatásának, fejlesztésének részleteiről, ezen belül saját intézetének munkájáról számolt be. Hangsúlyozta: a hatékony védekezésnek csak az egyik pillére a védőoltás, járványidőszakban a maszkviselés, a távolságtartás az alapos kézmosás is elengedhetetlen. Nagyjánosi László, az AIPM Védőoltás-munkacsoportjának munkatársa az élethosszig tartó nemzeti vakcinációs program fontosságáról és a gyógyszerészek ebben való szerepvállalása lehetőségeiről beszélt előadásában. Dr. Bertalan Lóránt, az OKFŐ szaktanácsadója prezentációjában az EESZT legújabb fejlesztéseiről számolt be. Ennek kapcsán szó esett többek között az eRecept működésének felírói és felhasználói oldalon történő összehangolásáról, az eGYSE receptek kiváltásának feltételeiről, a páciensek gyógyszerelési története lekérdezhetőségének és a beteg-életutak követhetőségének lehetőségéről. Dr. Rozsos István sebész, érsebész a sebfertőtlenítés aktuális lehetőségeiről, a kiválasztás szempontjainak jelentőségéről adott tájékoztatást a hallgatóságnak.

Szepesházi Zsolt, a Novodata Zrt./LX Line Kft. vezérigazgatója, cége arculati megújulásáról, aktuális fejlesztéseiről és stratégiai irányairól tartott ismertetést. Ezt követően Dr. Schvarckopf Tamás gyógyszerész vezető részletesen is bemutatta az utóbbi időszakban általuk fejlesztett versenyképességi modult, beteginformációs monitort, széles képernyős officinát és a két cég új ügyféltámogató forróvonalát. Dr. Nagy Gábor szakgyógyszerész a QB-Pharma Kft. képviseletében a patikai informatikai szoftver lelkéről, a cikktörzsről beszélt.

A kongresszus záró blokkjában hagyományosan a gyógyszertár-működtetés jogi, gazdasági, pénz-, munka- és adóügyi kérdéseinek aktualitásai kerültek terítékre. Schissler József adótanácsadó, okleveles pénzügyi revizor a 2021. évközi és a 2022-es adóváltozásokról adott számot. Szóba kerültek a kriptoeszközökre vonatkozó új szabályok, a SZÉP-kártya, a reprezentáció és üzleti ajándék adózásának változása, a 25 év alatti fiatalok jövő évi szja-mentessége, a négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezményének módosulása, az szja- és áfa-változások, a társasági adó és a szociális hozzájárulás mértékének változása, a szakképzési hozzájárulás megszűnése, a gyermekes családoknak járó, rendkívüli adó-visszatérítés, valamint magának az adózás rendjének a változása egyaránt. Dr. Domokos Péter kormányablakokért felelős miniszteri biztos a 307 hazai kormányablak és 25 kormányablak busz normál és járványidőszakban történő működéséről beszélt. Az innen elérhető EESZT-funkciók közül az előadó elsősorban a törvényes képviseleti jogosultság rögzítésére fókuszált. Madarász András, a Goodwill Consulting Kft. értékesítési igazgatója a kisvállalkozások és magánszemélyek számára jelenleg elérhető pályázatokat ismertette, míg Jánossy András, az UniCredit Bank Zrt. Lakossági és Kisvállalati Divíziójának igazgatója a patikák finanszírozási lehetőségeit, illetve bankja speciális, kifejezetten a gyógyszerészeknek szóló ajánlatát mutatta be.

Az élénk érdeklődés által kísért XXXI. GYOK rendezvényeit Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke zárta. A tartalmas, körültekintő koncepcióval összeállított szakmai program mellett a baráti társasági beszélgetések mellett a közös kikapcsolódásnak is volt helye. A megszokott pénteki Patika Magazin Esten Wolf Kati szórakoztatta az egybegyűlteket, majd diszkó teremtett lehetőséget az önfeledt ellazulásra. A mozgásra vágyókat Szombaton délután közös zumbázásra várták a szervezők. A szombati gálavacsorát követően Csepregi Éva és Végvári Ádám adott elő örökzöld Neoton-slágereket, a nap hátralevő részében pedig a Medicolor együttes zenés-táncos estje teremtett forró hangulatot.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2021-10-19

Kapcsolódó cikkek:
Ünnepelünk
Sikeresen zárta 3 napos online Gyógyszertár-működtetés konferenciáját a MOSZ
30 év egy emberöltő
„Gyógyszerészetért” életműdíjat kapott
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége
Nyílt levele Prof. Dr. Kásler Miklós Mini
Sikeresen zárult a MOSZ akkreditált továbbképzése
A gazdaságos gyógyszertár működtetés alapjai
Hypertonia farmakoterápia menedzsment
Önök kérdezték
Covid/postcovid hatások - akkreditált továbbképzés
Covid/poszt-Covid hatások (és egyéb aktualitások)
Közel tíz év után újra megalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum
Hypertonia farmakoterápia menedzsment
Gyógyszertár-működtetés 2023.
A gazdaságos gyógyszertár működtetés alapjai 2023. Trendek és lehetőségek
XXVIII. Gyógyszertár-működtetés Konferencia Záródokumentuma
MOSZ tisztújítás 2023.
Kiegészítő terápiás lehetőségek a gyógyszertárban – Hypertonia farmakoterápia men
Gyógyszerészek XXXIII. Országos Kongresszusa
A MOSZ állásfoglalása a rendelettervezetről
Az együttgondolkodás, együttműködés időszaka
Az együttgondolkodás, együttműködés időszaka
Az együttgondolkodás, együttműködés időszaka
Az együttgondolkodás, együttműködés időszaka
Az együttgondolkodás, együttműködés időszaka
Gyógyszerészek XXXIII. Országos Kongresszusa
Évzárás, évindítás a gyógyszertári gyakorlatban
Megrendezésre került Lillafüreden az „Évzárás-évindítás a gyógyszertári gyakorlatb
Gyógyszertár-működtetés 2024. Konferencia