Szijjártó Péter és a MAGYOSZ emlékérmeket adtak át a gyógyszeripar kiválóságainak
Szijjártó Péter Külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ Elnöke 2021. november 25-én közösen adták át a Dr. Orbán István Emlékérmet.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (továbbiakban: MAGYOSZ) immáron 31 éve, 30 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként működik. A Szövetség 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az évfordulóról azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékeztek meg egy kétnapos rendezvénysorozat keretében. Az ünnepélyes évforduló alkalmából 2021. november 26-án harmadik alkalommal szervezték meg a magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar 1 évszázad / 3 évtized” címmel, ahol a szektor jelenlegi helyzete, kilátásai és legnagyobb kihívásai kerültek napirendre.

A konferencia előestéjén egy ünnepélyes díjátadó keretében, Szijjártó Péter Külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ Elnöke közösen adták át a MAGYOSZ alapítójáról elnevezett díjat, a Dr. Orbán István Emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. A Dr. Orbán István Emlékérem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenységet, munkásságot, életművet vettek figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárult/hozzájárul a magyar gyógyszeripar mind hazai, mind nemzetközi szintéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.

Az ünnepség keretében elsőként Dr. Faigl Ferencet díjazták. Faigl Ferenc vegyészmérnök, a kémiai tudomány doktora, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémiai Technológia Tanszékének egyetemi tanára. Legfontosabb, a gyógyszeriparhoz kapcsolódó oktatásfejlesztési eredményei közé tartozik, hogy létrehozta a „Gyógyszerek” és a "Poláris fémorganikus vegyületek kémiája és technológiája" tárgyakat, valamint többéves tárgyalássorozat eredményeképpen 2018-ban elindította a Gyógyszergyártás és -nagykereskedelem minőségbiztosítása szakirányú továbbképzést a MAGYOSZ közreműködésével. Az Akadémia köztestületének 1996 óta tagja, 1999-ben elnyerte a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, korábban – két alkalommal is – a Kiváló Feltaláló kitüntetés arany fokozatának odaítélésével ismerték el kiemelkedően sikeres alkotótevékenységét, 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovag keresztje címet is megkapta.

Az Elnökség döntése alapján Prof. dr. Klebovich Imrét is díjazták. Klebovich Imre egyetemi doktor, a MTA Doktora, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet korábbi intézetigazgatója, most emeritus professzora, aki nemzetközileg elismert szaktekintéllyé vált elméleti és gyakorlati területeken egyaránt. Felismerte és alkalmazta a tudományos újdonságokat, műszaki lehetőségeket, különösen a gyógyszertechnológia és formuláció-fejlesztés területén, alkotótársaival közösen eredeti szabadalmakat jelentett be. Több, mint 30 éve oktat a Semmelweis Egyetemen, a BMGE Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karain, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információtechnológiai és Bionikai Karán. Számos pozíciót töltött be a Semmelweis Egyetemen: vezette a Gyógyszerészeti Intézetét, később a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. Több mint 10 évig a Gyógyszerkutatási és Gyógyszerbiztonsági Centrumának igazgatósági tagja, majd a Rektori Tanácsadó Testületének, ill. a Professzorok Semmelweis Kollégiumának tagja. 2019. decemberétől a Semmelweis Egyetem professor emeritusa. A MAGYOSZ Elnöksége e díjban a hazai gyógyszergyártás, az alkalmazott gyógyszertudomány valamint a magyar gyógyszeripar számára a graduális és posztgraduális felsőfokú oktatás érdekében végzett azon kiemelkedő szakmai, tudományos és tudományszervező teljesítményt, és az elért páratlanul értékes eredményeket ismeri el, köszöni meg, amelyek a magyarországi gyógyszeripar szakmai készségeinek, színvonalának kialakításához, felemeléséhez, eredményességéhez hozzájárultak.

Az ünnepség keretében Dr. Feller Antal is átvehette az Emlékérmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ill. Greskovits elnök uraktól. Feller Antal vegyészmérnök, Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének Elnöke, Hungaropharma Zrt. Vezérigazgatója, Európai Gyógyszer nagykereskedők Szövetségének Igazgatósági tagja. A jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztató Vállalatcsoport az elmúlt években közel 10 MRD Ft értékű fejlesztését hajtott végre, és a 2020-ban átadásra került gyógyszeripari raktárbázisuk idén lehetővé tette a hűtött tárolást igénylő Covid-19 elleni védőoltások zökkenőmentes fogadását, tárolását és kiszállítását. A világméretű oltási kampányban a Magyarországra érkező vakcinák kizárólag a Hungaropharma Logisztikai Központjába kerültek beszállításra, tárolásra és innen kerültek kiszállításra is közel kétszáz oltópontra. Az oltóanyag disztribúció mellett a Covid-19 betegség gyógyszereinek országos disztribúcióját is a cég vállalta fel. Dr. Feller Antal irányítása alatt a Hungaropharma Zrt. a „gyógyítást szállítunk” ars poétikát megélve jelentős és megkerülhetetlen szereplője lett a hazai gyógyszerellátási láncnak.

A magyar gyógyszeripar mind hazai, mind nemzetközi színtéren való elismertségét, jó hírnevének fenntartását, megerősítését támogató munkájáért a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége díjazta Prof. dr. Merkely Bélát. A Széchenyi-díjas magyar orvos, kardiológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a világ élmezőnyébe helyezte a hazai felnőtt szívtranszplantációt, a hazai műszívprogram elindítója. Nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként Széchenyi-díjas, a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett szakember, akit egy évvel ezelőtt a Figyelő című hetilap is „Az Év Embere” címmel jutalmazott. A COVID járvány idején nemcsak az Egyetem, hanem az ország járvány elleni védekezésében is kiemelkedő feladatot vállalt azzal, hogy napi szinten irányította és irányítja a Klinikai Járványelemző Munkacsoportot, számtalan feladata mellett részt vesz a mindennapi betegellátásban is.

30 éves kiváló munkája elismeréseként a MAGYOSZ Elnöksége Dr. Orbán István Emlékéremmel díjazta Dr. Molnár Károlynét, a MAGYOSZ korábbi igazgatóhelyettesét. Molnár Károlyné közvetlenül az érettségi után, 1964. július 20-án lépett be a Gyógyszeripari Trösztbe. 1968 és 1990 között –a Gyógyszeripari Tröszt jogutódjaként létrejött – Magyar Gyógyszeripari Egyesülésnél folytatta munkáját. 1990 októberétől az 1990. áprilisában alapított Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége lett a munkaadója. 1996-ban lett a Szövetség igazgatóhelyettese. Több gyógyszertámogatási koncepció kidolgozásában vett részt a MAGYOSZ szakembereinek bevonásával, valamint a Magyar Kormány és a gyógyszeripar érdekképviseleti szervei között kötött megállapodásokban is nagy szerepe volt.

Képek az alábbi linken találhatóak.
Forrás: magyosz.hu
Kelt: 2021-12-09

Kapcsolódó cikkek:
Januártól megszűnik a vény nélküli gyógyszerek online rendelésének lehetősége
Gyógyszerstop a budaörsi raktártűz után
Bezártak két budapesti patikát illegális gyógyszerkereskedelem miatt
Újabb gyógyszertár tevékenységét függesztette fel az OGYÉI
Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Honvédkórház
Újabb gyógyszertárak tevékenységét függesztette fel az OGYÉI
OGYÉI: négyszáz féle gyógyszer érintett a tűzben
2023-tól Gödöllőn gyártanák a diftéria- és a tetanuszoltás alapanyagát
A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény
Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a NÉBIH
Toxikológus: mintegy kétszázezren gyógyszerfüggők Magyarországon
Infektológus: Nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon
Év terméke díjat kapott a Dipankrin Optimum
TOP 200-ba került a Semmelweis gyógyszerészeti képzése
Megkezdődött a hazai gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása
A Hungaropharma műtüdőt adományozott a Heim Pál gyermekkórháznak
A helyes gyógyszerszedés fontosságáról közölt riportot a Kossuth Rádió
Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt
Még idén forgalomba kerülhet a capiprazine Magyarországon
Az orvosképzést segítő skill-laborhálózatot hoznak létre
A magyar webáruházak toplistájára kerültek a gyógyszerek
Újra elérhető a meningococcus B elleni vakcina
Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz
Jelentős parlagfűpollen-terhelés várható az idén
Nyomozás indul a szennyezett vérnyomáscsökkentők miatt
Új épületet adtak át a Béres szolnoki gyárában
Százötvenmillió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon
Szaporodnak a webpatikák Magyarországon
Az egészséges életmód fontosságára figyelmeztet az Egy Csepp Világnap
Gyógyszerészeti napot tartanak a székesfehérvári patikamúzeumban