Pattanásig feszítve 3.
Beszámoló a XXVII. Gyógyszertár-működtetés Konferencia vasárnapi programjáról

A rendezvény utolsó napján szokás szerint a gyógyszertár-működtetés jogi, gazdasági, pénz-, munka- és adóügyi környezete került az előadások fókuszába.


Nyitrai Tamás, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője az MNB vállalati konjunktúra felmérésének 2022. januári eredményeit ismertette. A 2020 decembere óta tartó kutatás a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetét és jövőbeli várakozását követi nyomon. Utóbbi már második hónapja szinte minden területen emelkedik, miközben a termelés növelését akadályozó legfontosabb tényezővé a munkaerőhiány vált (korábban a vevőhiány volt az).

Hogyan vásároljuk ki üzlettársunkat a patikából? – ezt a kérdést járta körül Schissler József könyvvizsgáló, adótanácsadó, okleveles pénzügyi revizor. Szóba került a cég értéke, az adásvétel utáni adózás, a kilépő taggal való elszámolás, valamint a bankhitel ilyen célú igénybevétele. Az előadó végezetül egy aktuális témáról, a gyógyszer-adományozás mikéntjéről is szót ejtett.

Pentz Edina, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. bérszámfejtési üzletágvezetője a nyugdíjszámításhoz, a nyugdíjas évekre való felkészüléshez adott gyakorlati tanácsokat. Mikor és milyen csatornán kezdjünk hozzá a nyugdíj-ügyintézéshez? Milyen megfontolások alapján döntsünk a nyugdíjba vonulásról? Mi alapján számítják a 40 év szolgálati időt és a nyugdíj mértékét?

Dr. Kürtösi Emese kereskedelmi szakjogász, az Adler&Kürtösi Legal munkatársa az utóbbi hónapok szakmai intézkedéseivel kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdésekről tartott prezentációt. Szóba került az orvostechnikai eszközök regisztrációja (az előadó erről írt cikke lapunk 23-25. oldalán olvasható), az internetes rendelés és csomagküldés korlátozása, a kereskedelmi akciók gyakorlatának májustól várható változása, valamint a betegeknek kiadott, időközben forgalomból kivont gyógyszerek sorsa.

Madarász András, a Goodwill Consulting Kft. értékesítési igazgatója a gyógyszertárak előtt is nyitva álló aktuális pályázati lehetőségekről, többek között falu- és informatikai fejlesztési, képzési, valamint innovációs támogatásokról adott tájékoztatást. Mindezek kapcsán arról is szó esett, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük a pályázó vállalkozásoknak.

Lukácsné dr. Fodor Enikő, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke a két és félnapos konferencia központi témáit, főbb gondolati vonalait és tanulságait összefoglalva zárta le az előadások sorát.

A rendezvény ezt követően a MOSZ Közgyűlésével zárult, amely 2022. március 6-án 12.40-kor történő határozataival egyhangúlag elfogadta az elnöki és a főtitkári beszámolót, valamint a Felügyelő Bizottság jelentését.

A beszámolót készítette: Tóth Tamás

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2022-03-06