Az egészség ára – mikor és miért hajlandók pénzt adni a magyarok?
A legtöbb magyar továbbra is csak akut egészségügyi panaszokkal fordul orvoshoz, akár állami, akár magánellátásban vesz részt. Az utóbbiban azonban érdekes trend bontakozott ki: az alkalmankénti fizetés helyett egyre népszerűbbek a rendszeres hozzájárulást követelő egészségbiztosítások. Ez azonban egyelőre inkább köszönhető a munkaerőért versengő cégeknek, mint a magyar társadalom egészségtudatosságának.

Akut panaszok vagy receptfelírás miatt – a hvg360 által megkérdezett háziorvosok szerint leginkább ezért látogatják a betegek háziorvosi rendelőket Magyarországon. Ha betegségmegelőzésről van szó, már kevésbé lelkes a lakosság: elvétve akad olyan páciens, aki szűrővizsgálatot kér, és nem sokkal jobb a helyzet a szakorvosi rendelőkben sem.

„Ha régóta fáj, akkor eljön, de két látogatás közti időben keveseknek jut eszébe, hogy néha-néha azért nem ártana elmenni egy laborvizsgálatra akkor is, ha nincs panasz” – jellemezte a betegek hozzáállását egy háziorvos.

„Azt senki nem vitatja, hogy egy prosztatavizsgálat vagy végbéltükrözés kellemetlen lehet, azt viszont már tényleg nehéz megmagyarázni, hogy a legtöbben még vérképet sem nézetnek, pedig nem véletlenül mondjuk, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok életeket mentenek” – tette hozzá. (Amúgy szakrendelésre sem feltétlen könnyű bejutni, és a helyzet sokat romlott az elmúlt két évben. Előfordul, hogy azt is külön tortúra kideríteni, mikor kell egyáltalán időpontért telefonálni a szakrendelésre, hogy "a következő időszakra" előjegyezzék a vizsgálatot.)

De azért az egészségtudatosság az orvosi vizsgálatok terén is kezd begyűrűzni az életünkbe, nem csak az életvitelünkben és a táplálkozásunkban. De vajon ki az, aki rendszeresen hajlandó pénzt áldozni az egészségügyi vizsgálatokra, és mennyit? Ennek jártunk utána.

Mindegy hova, de nem megyünk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utoljára 2016-17-ben – tehát még évekkel a koronavírus-járvány előtt – készített részletesebb felmérést a magyarok egészségmagatartásáról, ami megerősíti a háziorvosok tapasztalatait.

A kutatás azt állapította meg, hogy a 16 évnél idősebbek háromnegyede a vizsgálat évében egyszer sem járt fogorvosnál, a háziorvosát 30 százalék nem kereste fel, szakorvosi konzultáción vagy vizsgálaton pedig mindössze 44 százalékuk jelent meg. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyen jó a társadalom általános egészségügyi állapota.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2023-03-14