Sosem gondolná, mi lehet a rák ellenszere
Valószínűleg az emberiség, mióta világ a világ, küzd a vírusokkal és a rákkal. A rákkutatás új és ígéretes területe a rákgyilkos vírusokat vizsgálja, amelyek rejtőzködő és alattomos karakterük miatt ügyesen bevethetők lennének a rák ellen. Így lehet majd ellenségünk ellensége a barátunk?

Korunk egyik legpusztítóbb kórja a rák, ami több mint 100 különböző típusú betegség együttese, gyorsan mutálódik, ellenálló, osztódik, növekedik – ezért is olyan nehéz fülön csípni. A betegség szinte az egész szervezetet érintheti, az ereket, az immunsejteket, a szöveteket, ezért komplikált a csak a beteg sejteket megcélzó kezelés. Hazánk különösen rosszul áll a rákstatisztikákban, a legutóbbi Eurostat-adatok szerint az Európai Unió tagállamai között Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségek miatt.

A rák korai felismerése elengedhetetlen a hatékony kezeléshez, de ez is hiába, ha a daganatban különböző genetikai és molekuláris profilú rákos sejtek bújnak meg, amik eltérően reagálnak a kezelésre. A rákkutatás azonban nem lankad, mindig új és új terápiákat fejlesztenek, most például a vírusok felhasználásával.

Miért a vírusok?

Az okos vírusok ügyesen álcázzák magukat, jók a sejtek megtámadásában, sőt, a mesterségesen módosított vírusok segítségével terápiás géneket juttathatnak el a sejtekbe, vagy onkolitikus vírusokat használhatnak, amelyek a rákos sejteket szelektíven megcélozzák és elpusztítják.

Bizonyos vírusok szerepet játszanak bizonyos rákok kialakulásában, mint például a hepatitis B-vírus (HBV) a májrákban és a humán papillomavírus (HPV) a méhnyakrákban. Mind a kettőt használták már korábban rákvakcinák előállítására, de most kiszélesítették a daganatos betegségek körét.

A rákos sejtek általában gyengék, nem tudnak védekezni a kórokozók ellen, így könnyű célpontjai lehetnének a rákellenes tulajdonságokkal felruházott vírusoknak.

Az onkolitikus vírusok képesek szelektíven, csak a rákos sejtekben szaporodni, ahol a beteg sejtek felrobbantásával okozhatnak károkat.

2015-ben jóváhagyták az első onkolitikus vírus-immunterápiát a melanoma kezelésére, aminek során egy módosított herpeszvírus megfertőzte a daganatsejteket és elősegítette azok pusztulását. Mivel a herpeszvírusok is kifejezetten a rákos sejteket támadják meg, nem bántják a test egészséges szöveteit, sejtjeit, ezért jó katonái lehetnek a tudósoknak, de mellékhatások náluk is felléphetnek: a vírus típusától, helyétől, a rák fajtájától és a beteg általános egészségi állapotától függően hidegrázás, fáradtság, influenzaszerű tünetek, hányinger és láz.

A himlő és a herpesz hasznossága

Ezek a vírusok egyedülállóak abban, hogy a fertőzött sejtek citoplazmájában szaporodnak, ellentétben a legtöbb DNS-vírussal, amik a sejtmagban replikálódnak. A City of Hope kutatócsoportja nemrégiben egy módosított himlővírust juttatott a gazdasejtbe, ami replikálódott, majd felszakította a gazdasejtet, és több ezer új vírusrészecskét engedett szabadon. Ezek a részecskék a rákos sejtekhez kötődtek, jelezték a gazdaszervezet immunrendszerének, hogy meg kell őket célozni.

A gyógyszer hatékonyan csökkentette a vastagbél-, tüdő-, emlő-, petefészek- és hasnyálmirigy-daganatokat laboratóriumi vizsgálatokban és állatokon.

A másik fontos „rákölő” vírus a herpesz genetikai módosított változata, a londoni Rákkutató Intézet jelentése szerint használható előrehaladott rákos megbetegedések kezelésében. A korai vizsgálatok során elpusztította a rákos sejtek negyedét úgy, hogy a mesterséges vírust befecskendezték a rákos sejtek belsejébe, ezek szétrobbantak, blokkolták a CTLA–4 nevű fehérjét és így erősödött az immunrendszer rákos sejteket elpusztító ereje.

Az endogén retrovírusok (ERV) az emberi genomban jelen lévő ősi vírusrelikviák, amik kulcsfontosságúak lehetnek a tüdőrák elleni küzdelemben, a DNS majdnem 45 százaléka retrovirális eredetű, a jobban megőrződött másolatokat hívjuk endogén retrovírusoknak. Többnyire alvó állapotban vannak, de különféle ingerek aktiválhatják őket (például egy vírusfertőzés).

Az ERV aktiválódásával immunválasz is kiváltódik (gyulladás például) és a kutatások kimutatták, hogy az ERV-ket megcélzó antitestek meghosszabbították a rákos egerek túlélését az immunterápia során, ami megnyithatja az utat a rák kezelésére szolgáló vakcina kifejlesztéséhez.

Gondoljunk csak bele, mekkora igazságszolgáltatás lenne nekünk, ha két fő ellenségünket, a vírusokat és a rákot egymás ellen tudnánk fordítani! Megérne egy hőskölteményt.

Forrás: index.hu
Kelt: 2023-05-25

Kapcsolódó cikkek:
Összefüggés lehet a demencia és a prosztatarák egyik terápiája között
Új kutatás: most akkor mégsem jó, ha probiotikumot szedünk?
Tizenöt új innovatív gyógyszert fogadtak be
Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet
Kutatás: az 50 év felettiek háromnegyede nem sportol rendszeresen
A térbeli tájékozódásért felelős agysejteket vizsgálta két magyar kutató
A kálciumcsatorna-blokkolók fokozhatják a hasnyálmirigyrák kockázatát
Kísérlet indul az 1-es típusú diabétesz csecsemőkori megelőzésére
A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak
A nátha lehetséges gyógymódját találták meg brit kutatók
HECRIN: Erősíteni kell az egyetemi kutatóhelyek szerepét az innovatív kutatásokban
Növekedésre számít a Boehringer Ingelheim a magyar piacon
Több mint egymilliárdot nyert el kutatás-fejlesztésre a Solvo konzorciuma
Egy kutatás szerint a gyakran felírt gyógyszerek egy része depressziót okozhat
Összefüggést találtak a magas vérnyomás és az időskori demencia között
Őssejtterápia javíthatja a szklerózis multiplexben szenvedő páciensek állapotát
Nemcsak az antibiotikumok rombolják a bélflórát egy új kutatás szerint
Női termékenységre ható gyógyszer tulajdonjogát vette meg a Richter
Az alternatív terápiák ronthatják a rákos betegek túlélési esélyeit
A naptej használata 40 százalékkal csökkenti a melanoma kockázatát
Koponyasérültek diagnosztikájához szükséges új eszköz kifejlesztésében vesznek részt mag
Génmódosított rizzsel léphetnek fel a HIV-fertőzés ellen
Az epesav okozta betegségek gyógyításáról publikáltak magyar kutatók
Kiemelt támogatást kaphat a Richter skizofrénia elleni gyógyszere
Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert
Friss kutatás: Már kis mennyiségű alkohol is káros az egészségre
Létező gyógyszerek kombinációja vezethet el a rák hatékonyabb gyógyításához
Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét
Szakértő: Szinte naponta jönnek ki új gyógyszerek a pikkelysömör enyhítésére
A véralvadásgátlókat kiváltó oltással kísérleteznek japán kutatók