Gyógyszerek, amelyek fokozzák a trombózis kockázatát
Vannak olyan – akár sokak által, gyakran használt – gyógyszerek, amelyek növelik a vérrögképződés esélyét – hívja fel a figyelmet Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Hormonkészítmények

Az egyik legnagyobb trombózis-provokáló tulajdonsággal a hormonkészítmények rendelkeznek. Ide tartoznak például, a fogamzásgátló szerek, a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonális készítmények, valamint – pl. férfiaknál, akár az izomtömeg növelésére használt – tesztoszteron készítmények.

Ez a téma annyira fontos, hogy a fogamzásgátlóknak különböző generációit különböztetik meg trombogenicitás szempontjából – mondja Blaskó György. Fogamzásgátló szerek esetén a legnagyobb veszélyt a kombinált fogamzásgátlók jelentik, szemben az egy komponensű, csupán progeszteront tartalmazó ún. minipill-ekkel. Az ösztrogént is tartalmazó fogamzásgátlók ugyanis gátolják az antitrombin termelődését, melynek nagy szerepe lenne a vérrögképződés szabályozásában. Amennyiben az antitrombin nem tudja ellátni a feladatát, úgy fokozódik a vérrögök kialakulása. Tesztoszteron pótlás esetén pedig jelentősen megnő a vörösvértestek mennyisége, és ez fokozza a trombózis esélyét- nem csak a vénás, de az artériás oldalon is. Ráadásul a sok tesztoszteron növeli a tromboxan érszűkítő lipid termelődését, még jobban elősegítve ezzel a vérrögök képződését.

Daganatellenes szerek

Rosszindulatú daganat esetén többféle daganat ellenes készítmény adása lehet indokolt. Azonban érdemes tudni, hogy ezen készítmények bár csökkenthetik a daganatok méretét, ám jelentősen megnövelik az artériás és a vénás trombózis kialakulásának esélyét. (A kemoterápia például 6,5- szorosra fokozza a trombózis rizikóját). Éppen ezért könnyen lehet, hogy ilyen esetekben javasolt komolyabb trombózis profilaxist, vagyis megelőző kezelést alkalmazni (LMWH), főleg akkor, ha az illető alapból hajlamosabb a trombózisra.

Érdemes tudni, hogy daganatok jelenléte esetén a mélyvénás trombózis előfordulása 6-szor nagyobb, mint a nem daganatos betegeknél, ráadásul az ismétlődés esélye is nagyobb ekkor (3-szoros). Ennek oka, hogy a daganatok –a jóindulatúak is- mechanikai okból, nagyságuktól és elhelyezkedésüktől függően nyomhatják a vénát, így gátolhatják a vér áramlását. A pangó vérben a véralvadási faktorok aktiválódnak, így jelentősen megnő a vérrögképződés esélye. Ráadásul a daganat szövetekben, több véralvadást fokozó fehérje is termelődik, melyek pluszban növelik a trombózis rizikóját.

NSAID

Igen sok háztartásban megtalálhatók az úgynevezett nem szteroid típusú fájdalom-és gyulladáscsökkentők (NSAID), melyekhez akár vény nélkül is könnyen hozzá lehet jutni. Azonban már több tanulmány is kimutatta, hogy ezen készítmények jelentősen megnövelik a vérrögképződés kockázatát, ami akár tüdőembóliához is vezethet. Ez főleg azon esetekre igaz, amikor a beteg huzamosabb ideig alkalmazza ezeket a készítményeket. Éppen ezért, aki tartósan NSAID terápiára szorul, érdemes előtte trombózis rizikóbecslésen részt vennie, hogy biztonsággal alkalmazhatja-e ezt a fajta terápiát, illetve, hogy szükséges-e valamilyen gyógyszeres trombózis prevenciót alkalmaznia.

Ugyanakkor minden NSAID készítmény megnöveli a kumarinokat szedő betegek INR értékét és nagymértékben növeli a vérzések kialakulásának veszélyét. A kumarin-típusú alvadásgátlót szedő betegek ezért gyakorlatilag nem szedhetnek TV-ben reklámozott fájdalomcsillapítókat! – figyelmeztet a szakember. Számos egyéb gyógyszer tartozik még ebbe a gyógyszercsoportba, ezért csak szakorvos rendelhet gyógyszert a kumarin kezelésben részesülőknek!

Mit lehet tenni?

Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azt tanácsolja, hogy amennyiben valaki a fent említett gyógyszereket alkalmazza, indokolt lehet – még a használatukat megelőzően – trombózis rizikóbecslésen részt vennie (főleg, ha a családjában előfordult már trombózis). Ezáltal meg lehet tudni, mennyire veszélyezteti a vérrögképződés és szükséges-e komolyabb preventív intézkedés.

Forrás: PharmaOnline.hu
Kelt: 2023-08-21