Az érintettek csupán 30 százaléka vesz részt vastagbélszűrésen
Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos elmondta, miért alacsony a részvétel az országos vastagbélszűrési programban.

Nem mernek beszélni róla, postára menni vele még kevésbé, ez az egyik oka annak, hogy a meghívott, átlagos kockázatú célcsoportba tartozó 50 év felettiek csupán 30 százaléka él az otthoni mintavétel alapján elvégezhető önkéntes, térítésmentes vastagbélszűréssel, amivel idejében felfedezhető lenne hazánkban a halálozási statisztikákban a második leggyakoribb daganattípus – mondta Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos az Indexnek.

A projekt kezdete előtt végzett lakossági felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége azt szeretné, hogy kolonoszkópiára csak az indokolt eseteket küldjék. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló önkéntes szűrőprogramot 2018-ban indították el Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ 1770 háziorvosi praxissal szerződött annak érdekében, hogy a szűrésre meghívólevelet kapott, átlagos kockázatú, 50–70 év közötti célcsoportba tartozó pácienseikhez eljuttassák az otthoni mintavételhez szükséges páciens-egységcsomagot. Minden érintett számára postáztuk a leveleket, eddig közel 3 millió embernek küldtük el a programra a meghívót. Annak ellenére, hogy a mintavétel otthon, kényelmesen elvégezhető, csupán 30 százalékuk küldte vissza a székletmintát tartalmazó egységcsomagot. Ez a téma hazánkban még mindig tabunak számít, pedig a teljes laborvizsgálat részeként leadott vizeletmintával nincsenek ilyen averzióink ‒ számolt be az Indexnek Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos. Hozzátette: a vastagbélrák lassan fejlődik ki, akár tíz évbe is telik, nincsenek egyértelmű tünetei, de ezzel a szűréssel idejében felfedezhető.

A helyettes országos tisztifőorvos elmondta, hogy az önkéntes szűrésre meghívott nők valamivel nagyobb arányban, 5 százalékkal többen küldték be a mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ Vastagbélszűrési Laboratóriumába. Általában olyan területekről érkezett több minta, ahol aktívabb az alapellátásban és a tájékoztatásban részt vevő (pl. EFI-) dolgozók szerepvállalása. A háziorvosok beszámolói szerint főleg a kisebb településeken veszik rá nehezebben az említett népegészségügyi programban való részvételre a veszélyeztetett korcsoportba tartozókat. A visszajelzések alapján az NNK is azt tapasztalta, hogy szégyellik, nem merik maguk a postahivatalban feladni a mintát. Ha követik az utasításokat, a csomag feladása teljesen biztonságos és diszkrét, de az említett okok miatt van olyan háziorvos, aki maga gyűjti vissza a mintákat, és egyben postázza ‒ emelte ki a helyettes országos tisztifőorvos. A szűrésre való meghíváshoz mellékelnek válaszborítékot, amennyiben az érintett kéri, a mintavételhez szükséges csomagot postai úton is megküldik, a használatához tájékoztatót mellékelve, mely lépésről lépésre segíti az érintetteket a mintavételezésben.

Forrás: pharmindex-online.hu
Kelt: 2023-08-21