Étrend-kiegészítő készítmények forgalmazására vonatkozó szabályok: a Bio és Gyógynövény Kereskedők Szövetség véleménye
A Bio és Gyógynövény Kereskedők Szövetség (BIGYOX) eljuttatta hozzánk véleményét korábbi cikkünkkel kapcsolatban.

A BIGYOX 2022 szeptemberében szakmai munkaanyagot készített a Magyar Kormány részére. Az ebben megfogalmazott célok megvalósulásának elérhető közelségbe kerülése bizakodásra ad okot.

Az egészségügyi kormányzat felismerte, hogy a hazai - vitaminokat és étrend-kiegészítőket - vásárlók jogos igénye a termékekkel kapcsolatban a biztonságos és magas szakmai színvonalú információhoz való hozzáférés.

Az új szabályozásban megjelenő törekvés egyúttal biztosítja a magyar tulajdonú bio és gyógynövény szaküzletek – mikro- és kisvállalkozások - túlélését, és egyben perspektívát kínál a folyamatos szakmai fejlődésre, ami hosszú távon biztosítja a vásárlók egészséges életmódra való törekvésének elősegítését és elégedettségét is.

Magyarországon a szakmaiság és a több évtizedes gyakorlati tapasztalat, tudás a patikákban, valamint a bio- és gyógynövény szaküzletekben halmozódott fel.

Teljes egyetértésben a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK), a tervezett változtatások indokoltak és szükségesek is ahhoz, hogy a több mint egy évtizede megszilárdult gyakorlat, ami nem biztosítja a fogyasztók biztonságát - és egyben áthidalhatatlan versenyhátrányba taszította a szaküzleteket -, felszámolásra kerüljön.

Biztonságos Étrend-kiegészítő Program

A vásárlók biztonsága és a magyar érdek prioritás, de a szavakat tartalommal kell megtölteni, és nem csak hangzatos programokat alkotva hivatkozni azokra.

A Biztonságos Étrend-kiegészítő Program (BÉP) remek törekvés, de annak gyakorlati megvalósítása a legnagyobb jóindulat mellett is fáziskésésben van. Ennek a programnak az is feladata, hogy megfelelő kontroll mellett, a megbízható és a szakmai nívót képviselő eladási pontokat egyértelműsítve mutassanak biztonságos utat a fogyasztóknak.

Véleményünk szerint az UL-érték (legmagasabb biztonságos szint/tolerálható felső beviteli szint (UL - Upper Level) alapján történő differenciálás kockázatokat hordoz, mivel a fogyasztók más forrásokból (nem tudatosan) is hozzájutnak a hatóanyagokhoz, ami az UL-érték fölé növelheti a napi bevitelt. Ellentétben az NRV-érték (beviteli referenciaérték (NRV - Nutrient Reference Value)) alapján meghatározott forgalmazhatóság biztonságos keretet nyújt. Javasoljuk, hogy azon vitaminkészítmények és étrend-kiegészítők forgalmazása, amelyeknél a felhasznált összetevők bármelyikének NRV-értéke eléri vagy meghaladja az 50%-ot, csak patikában és minősített bio- és gyógynövény szaküzletben legyen lehetséges Magyarországon.

Online értékesítés

Az interneten működő webáruházak - amik a kockázatok tekintetében kiemelten aggályosak - kontrollja és biztonságossá tétele kiemelten fontos feladat.

A BIGYOX által készített szakmai definíció és kritériumrendszer az online üzletek tekintetében is azt a törekvést képviseli, hogy a vásárlók kizárólag megbízható forrásból, biztonságos termékekhez jussanak hozzá.

Magyar vállalkozások érdeke

A magyar érdek elsősorban a fogyasztók biztonságát garantáló érdek, de ezt meghaladva elvárható lenne, hogy a magyar tulajdonú vállalkozások (gyártók, forgalmazók, nagykereskedők, kiskereskedők) ne egymás ellenében - a külföldi tulajdonú multinacionális kereskedelmi cégeket preferálva - hanem egymást segítve működjenek együtt. Ezen a téren a BIGYOX élen jár és kezdeményező.

Kijelenthetjük, hogy a magyar tulajdonú patikák, minősített bio és gyógynövény szaküzletek rendelkeznek mindazon képességgel, gyakorlattal és tudással, amit a gyártók/forgalmazók közreműködésével tökéletesíthetünk, valamint a MGYK és a BIGYOX közös szakmai oktató program kidolgozása által - szívesen látnánk az egyéb szakmai szervezetek közreműködését is - biztosítja a folyamatos és naprakész szakmai kompetenciákat.

Ezúton is szeretnénk megerősíteni a gyártók/forgalmazók felé, hogy Magyarországon a patikák, az ország minden pontján megtalálható, minősített bio- és gyógynövény szaküzletek, valamint a szakmai követelményeknek megfelelő online kereskedések együttesen, a jövőben is garantálni tudják a termékeik szakmailag releváns eljuttatását a fogyasztókhoz.

Forrás: pharmindex-online.hu
Kelt: 2023-10-26