Expediálást érintő, új TB-támogatási rendelkezések
Új hatóanyagok és indikációk kerültek bevezetésre 2024.01.01-től. A korábbi, egyedi támogatással felírt vények még expediálhatók, de csak a jelenleg hatályos TB-támogatással.

A NEAK közleménye az alábbi:

"Tisztelt Gyógyszertárvezető!

Tájékoztatom, hogy 2023. december 12-én megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 177. számában a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról és finanszírozási eljárásrendek kiadásáról szóló miniszteri rendeletek módosításáról szóló 50/2023. (XII.12.) BM rendelet, mely alapján hosszú idő után, 2024. január 1-jei hatálybalépéssel új hatóanyagok, illetve új indikációk kerültek bevezetésre.

Az újonnan befogadott készítmények egy része a vényes gyógyszerkörbe, egy része a tételes gyógyszerkörbe került befogadásra. Az 1. és 2. táblázatban felsorolt gyógyszerek korábban kizárólag egyedi méltányosság terhére finanszírozott készítményként voltak elszámolhatók. A folyamatos betegellátás érdekében azonban érvényes méltányossági engedéllyel rendelkező betegek 2024. január 1. előtt egyedi támogatás jogcímmel felírt vényei expediálhatók a vény érvényességének lejártáig. Az így kiadott vények azonban csak akkor számolhatók el, ha a TB támogatás összege megfelel a január 1-én kihirdetett ár- és támogatási adatoknak.

Ennek érdekében kérjük, hogy az expediálás során az alábbi táblázatokban megadott támogatási összeget tüntessék fel az egyedi méltányossági támogatási összeg megadása során. A rendszer ebből automatikusan kiszámolja a térítési díjat, amit a betegtől el kell kérni.

Az 1. sz. táblázatban azon készítményeket soroltuk fel, melyek emelt vagy kiemelt támogatott körbe kerültek befogadásra, és ezt követően is vény alapján lesznek kiválthatók. A 2. sz. táblázatban azokat a készítményeket soroltuk fel, melyek jelenleg egyedi méltányosság alapján támogatottak, a tételes gyógyszerkörbe kerültek befogadásra, az eredményes beszerzési eljárást követően természetben a kórházak részére azonban várhatóan csak a jogszabályban meghatározott időponttól, 2024. április 1-től érhetők el.

Fentiek alapján szíves együttműködésüket kérjük!"

A táblázatok itt érhetők el.

Forrás: pharmindex-online.hu
Kelt: 2024-01-11

Kapcsolódó cikkek: