Jelentősen többet fizethetünk mostantól a gyógyszertárakban
Jelentősen megdrágultak a gyógyszertárakban előállított készítmények. Eddig is kellett a helyben kikevert orvosságokért fizetni, de most 20 év után a háromszorosára nőtt a jogszabályban meghatározott díj. Az úgynevezett magisztrális készítmények árát az alapanyagok és a csomagoló anyagok áremelkedése is növelte. Az ATV Híradó riportja.

Sokan vannak, akik kénytelen olyan krémeket használni, amelyeket nem lehet gyári formában beszerezni. A kismamák is kedvelik a kicsik popsikenőcseit, melyeket a gyógyszertárak maguk állítanak elő.

"Igazából valamelyest drágultak, a legutóbb az tűnt fel, hogy már a kenőcsös tégely árát is hozzászámolták a végösszeghez – fogalmazott Híradónknak Jenei Szabina, hozzátéve, hogy még így is olcsóbb, mint a drogériákban kapható krémek többsége. Egy debreceni gyógyszertárnak az ügyvezetője azt mondta, tavaly novemberben emelkedett meg a készítési díja a gyógyszertári készítményeknek.

"Ami azt jelentette, hogy a 2003-ban meghatározott díjak húsz év után megemelkedtek, pontosan a háromszorosára. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy tíz dekás kenőcs, aminek a készítése korábban 250 forintba került, az most november 16-tól 750 forintba kerül" – magyarázta Újházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke. Egy pécsi patikában a vevők azt mondták, hogy ha szükséges, akkor drágán is meg kell venniük a készítményeket. A patikai dolgozók azt mondják, még mindig jobban járnak a náluk készült kenőcsökkel, mint a boltiakkal.

Alexovics Adrienn szakasszisztens úgy fogalmazott: "A gyógyszertárban keverünk össze a gyári készítményekkel szemben, de így ez a 30-40 százalékos áremelkedés még mindig olcsóbb, mint a gyári készítmények. Úgyhogy azt tudom mondani, hogy még mindig jobban járnak a kedves vásárlók és a betegek, hogyha ilyen készítményeket választanak".

A szakemberek szerint még a megemelkedett árak mellett is előfordul, hogy a márkás gyári készítmények akár 3-4-szer is többe kerülnek, mint a helyben előállított patikai krémek, kenőcsök.

A videó az alábbi linken megtekinthető.

Forrás: atv.hu
Kelt: 2024-05-10