A szakmai munka elismerése
Fény derült az idei Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázat győzteseinek kilétére

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége idén már tízedik alkalommal írta ki a Roche Magyarország Kft. támogatásával és a Nero Solution szervezésében megvalósuló Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatokat. A kampányokat lezáró és értékelő jubileumi sajtótájékoztatóra a budapesti Aria Hotelben került sor. A koronavírus-járványra való tekintettel a díjakat nem a Gyógyszerészek – kivételesen online megrendezett – Országos Kongresszusán, hanem itt adták át, és ezen a rendezvényen is csupán korlátozott számban vehettek részt az érdeklődők, a többiek az interneten követhették az eseményeket.

„Tíz év rendkívül nagy idő, ez alatt rengeteg olyan pályamunkával találkoztunk, amelyek igen komoly értéket teremtenek a gyógyszerészet számára és igen jövőbe mutató produkciókra ad számunkra lehetőséget – összegezte az elmúlt időszakot dr. Mikola Bálint, a MOSZ alapító elnöke. – A mostani pályázatok olyan színes palettát vonultattak fel, hogy a bíráló bizottság szinte mind az öt tagjának volt különvéleménye az értékelést illetően; amikor névtelenül kell egymással össze nem vethető, de igen értékes munkákat elbírálni, akkor a zsűri tényleg nehéz helyzetben van. És idén is találtunk olyan értékes munkákat, amelyek amellett, hogy elismerésre méltóak, közkinccsé is tehetők, és a szakmánk igencsak gazdagodni fog általuk.”

Dr. Samu Antal, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának elnöke a gyógyszerészet elmúlt évtizedben tapasztalt fejlődésének irányát vázolta fel. Mint elmondta, a szakma egyre inkább klinikai orientáltságúvá vált, és ez a tendencia a közvetlen lakossági gyógyszerellátás területén is megjelent. Az idők során különböző néven említettük ezt a tevékenységet: volt gyógyszerészi gondozás, legújabban pedig gyógyszeres terápia menedzsmentként tartjuk számon. A pályázatot benyújtó kollégák dr. Samu Antal szerint kitűnően hangolódtak erre a területre.

Mi sem mutatja jobban a Kedvenc Patikám kiírás egyre növekvő népszerűségét, mint hogy ez évben már több mint 25 ezer beteg és vásárló adta le voksát az általa leginkább kedvelt gyógyszertárra, amelyet sejthetően rendszeresen látogat, s amelynek szolgáltatásaival maximálisan elégedett. Az első helyezettre minden eddiginél több, mintegy 2500 szavazat érkezett, és a harmadik helyezettre is több mint ezren voksoltak. Az idei dobogósok:

1. Zafír Gyógyszertár, Gárdony
2. Menta Gyógyszertár, Szekszárd
3. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest

Az Év Gyógyszerésze kiírás kapcsán dr. Mikola Bálint elmondta, a COVID-19 pandémia következtében a töredékére esett vissza az orvos-beteg találkozások száma, amiből adódóan felértékelődött a gyógyszerészek szerepe, ugyanakkor az átlagosnál jóval nagyobb teher nehezedik a tára mellett dolgozókra. Ilyen helyzetben különösen értékelendő, hogy a gyógyszeres terápia szakértői még kollégáik munkáját és hosszú távon a lakosság minél hatékonyabb ellátását segítő tanulmányok elkészítésére is áldoztak időt és energiát.

Az Év Gyógyszerésze kiírás 2020. évi díjazottjai:

1. helyezett: Dr. Hertelendy Márta, Hajmáskér
​2. helyezett megosztva: Dr. Csaba Miklós, Kőszeg és Dr. Papp Tamás, Fadd
3. helyezett: Dr. Juhász Klaudia, Budapest
Különdíjasok: Bergerné Dr. Jakab Emese, Császártöltés és Dr. Kovács Barbara, Litér

Az elismerésben részesült pályaműveket az elkövetkező hónapokban a Gyógyszertár magazin hasábjain is szeretnénk közkinccsé tenni.

MOSZ
2020-12-07