Gyógyszertár előzetes

Megalakult a Magán Egészségügyi Szövetség (MESZ)Elodázhatatlan a magánerőforrások reális, legális és átlátható megjelenése az egészségügyi ellátó rendszerben.

Hálapénz helyett nyilvános, minőségbiztosított, hatékony és hozzáférhető ellátást kíván szervezni a Magán Egészségügyi Szövetség.

Az éves szinten több mint százmilliós páciens és ellátó szakszemélyzet közötti kontaktust felmutató egészségügyi szolgáltatók nyitott, minőségbiztosított szakmai szerveződése a MESZ.

Törekvésünk fő célja az egészségben eltöltött életévek hatékony növelése, az állami ellátás tehermentesítése a társadalom tagjai, az orvosok és a gyógyszerészek szervezett, szakmai együttműködése keretében.

Miközben mi magyarok az európai középmezőnyben vagyunk a születéskor várható élettartam növekedésében, rendkívül nehezen sikerül feljebb tornáznunk az egészségben eltöltött életszakaszt. A politikai rendszerváltás óta mindössze alig több mint három évet sikerült ez utóbbi téren nyernünk, míg 2020-ra is csak további két esztendős növekedést tervezünk. A két állapot között egyre nyíló olló között lévő, dinamikusan sokasodó korosztály amellett hogy korlátozottan kiteljesedett életet él, hihetetlen leterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek. Magyarország évtizedek óta küzd már ugyanazokkal a problémákkal, és hátrányainkból nem sokat sikerült eddig lefaragni, ahogyan azt az OECD legfrissebb, más közép-európai országokban zajló változásokkal összevetett, 2015. évi „országjelentés”-e is dokumentálja.

Ez a tény, valamint a terápiás eljárások és az orvostechnika fejlődése, az ellátás irányában fokozatosan növekedő igények, a hiányos szociális ellátórendszerrel párosulva megoldhatatlan feladatok elé állítják az egészségügyi dolgozókat. A társadalom tagjai nem elégedettek az egészségügyi szolgáltatással. Az állami finanszírozás több kormányzati ciklusra visszatekintve elmarad az igényektől, miközben az egyéni hozzájárulás mértéke hihetetlen mértékben terhelve a családokat, az euro-atlanti térségben egyedülállóan megnövekedett.

Ezekkel összefüggésben a társadalmi folyamatokat jól ismerő, az egészségügyi ellátó rendszerben jogi és gazdasági értelemben véve önálló és független, magas szakmai felkészültséggel rendelkező orvosok és gyógyszerészek egy csoportja - felelősségüket átérezve - hatékony lépések megvalósítását tervezi.

A progresszív betegellátás rendszerében jelenleg a legnagyobb igénybevételi kontaktust elemezve a háziorvosi szolgálat, a gyógyszerellátás és bizonyos jól specifikált szakellátó, diagnosztikai és egynapos műtéti ellátást biztosító intézmények szakmai tevékenységének minősített harmonizációja hozhat áttörést a népegészségügy területén, miközben alacsony befektetéssel a legnagyobb egészségnyereség outputját hordozza.

Fentiekre figyelemmel az 1992-ben alakult Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége (MAPOSZ) tagjai a háziorvosok, az 1991-ben alakult Magángyógyszerészek Országos Szövetsége tagjai a közvetlen lakossági szolgáltatás területén dolgozó gyógyszerészek, és a 2008-ban megalakult Magánorvosok Országos Szövetsége (MAOOSZ) specifikált orvosszakmai tevékenységekhez tartozó orvosokat és szervezeteiket tömörítő civil szerveződések, kezdeményezik Magyarországon a Magán Egészségügyi Szövetség (MESZ) megalapítását, amelyet 2015. július 02-án sajtótájékoztató keretében aláírásukkal is megerősítettek.

Alapítók célkitűzése, hogy az említett szervezetek tagsága működési területükön, az éves szinten több mint százmilliós páciens és ellátó szakszemélyzet közötti kontaktot elemezve építse fel az orvos/páciens/gyógyszerész minőségbiztosított együttműködést az egészség fenntartása, a betegségek megelőzése és a gyógyító tevékenység rendszerében.

Terveink szerint a szerveződés nyitott. Alapítók - megfelelő előkészítést követően - mindazokat az egészségügyi ellátásban dolgozó szakembereket, betegszervezeteket várják az együttműködésre, akik önálló jogi és gazdasági keretek között vesznek részt az ellátásban.

2015. június

Dr. Kollai Balázs Dr. Mikola Bálint Dr. Kovács János
a MAPOSZ elnöke a MOSZ elnöke a MAOOSZ elnöke

Forrása: MOSZ Info
2015-06-17