Fókuszban az állatorvosi vények
Az állatgyógyászatban alkalmazott humán gyógyszerek kiadásáról és a számlázások egyes kérdéseiről

A Gyógyszertár magazin korábbi számában (2017. július-augusztus, 21–23. oldal) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tisztigyógyszerészeti Főosztálya már publikálta „A vényköteles gyógyszerek expediálásához kapcsolódó számlázási gyakorlatról” szóló ismertetőjét. A gyógyszertárak vezetői e-mailben is értesítést kaptak az országos tiszti főgyógyszerésztől, részletes számlázási gyakorlati útmutató melléklettel. A szakmai tájékoztató segítségével az OGYÉI azt szeretné elérni, hogy a gyógyszertárakban országosan egységes elvek mentén, szabályszerűen történjen a vényköteles gyógyszerek kiadása valamint az expediálásukhoz társuló számviteli bizonylatok (számlák) kiállítása.

A tájékoztató megjelenését követő hetekben több, az állatorvosi vénnyekkel, az állatgyógyászatban alkalmazott, de eredendően humán célra törzskönyvezett gyógyszerek rendelésével, kiadásával és számlázásával kapcsolatos kérdés is érkezett az OGYÉI-hez. Ezek közül a legfontosabbakat kiemelve szeretnénk tájékoztatást adni a gyógyszerész kollégáknak, akik fontosnak tartják, hogy a szakmaiságot megtartva, jogkövető módon gyakorolják hivatásukat. Bízunk benne, hogy az alábbi kérdésekre adott tájékoztatás hasznos segítség lehet a gyakorló gyógyszerészek számára.

Állatgyógyászati célú felhasználásra hogyan juthat az állatorvos szabályosan humán gyógyszerekhez?

Jelen szabályozási környezetben az eredendően humán célra törzskönyvezett (forgalomba hozatalra engedélyezett) vényköteles gyógyszert az állatorvos kizárólag vényre rendelheti, azt a gyógyszertár csak állatorvosi vényre expediálhatja, ha annak tartalmi és formai elemei megfelelnek a jogszabályban előírtaknak. Az állatorvos a saját vényén rendelhet humán gyógyszert állatgyógyászati célra, ám fontos tudni, hogy – a közhiedelemmel és a gyakorlattal ellentétben – úgynevezett megrendelőlapra a gyógyszertár sem állatorvos, sem állattartó, sem állattelep számára nem adhat ki vényköteles, humán célra törzskönyvezett készítményt.

Az állatorvos hogyan rendelhet a saját praxisa részére humán gyógyszert? Ekkor hogyan alakul a számla kiállítása?

Az állatorvos mind saját praxisa, mind saját táskája részére csak és kizárólag vényen rendelhet humán célra törzskönyvezett gyógyszert. Természetesen ebben az esetben a gyógyszertár az állatorvos praxisa (cége) részére állít(hat)ja ki a számlát.

Az állatorvos vény nélkül vásárolhat-e humán célra törzskönyvezett gyógyszert? Ha igen, akkor hogyan alakul a számla kiállítása?

Az állatorvos saját céljára is vásárolhat – vagyis nem az állatorvosi tevékenységéhez kapcsolódóan – vényköteles gyógyszert vény nélkül, hiszen ez jogszabályban rögzített joga. Ez esetben kizárólag 30 napra elegendő mennyiségű gyógyszer adható ki neki. A hatályos jog szerint ilyenkor számlát sem az állatorvos saját praxisa (cége), sem más gazdasági társaság részére nem lehet kiállítani! Kizárólag az állatorvos – mint természetes személy – nevére szólhat a gyógyszertár által kiállított bizonylat.

Az állatorvos saját jogon történő vényköteles gyógyszer vásárlásakor használhatja-e egészségpénztári kártyáját fizetőeszközként?

Az egészségpénztári kártyás fizetés egy készpénzt helyettesítő fizetési mód, amely mögött egy tagsági (egészségpénztári) jogviszony áll, ahol az állatorvos, mint magánszemély kedvezményezettje ennek a jogviszonynak. Ebben az esetben az állatorvos magánszemélyként (saját jogon) vásárol, a fizetés módja és eszköze viszont egy tagsági jogviszonyban jelenik meg. Saját jogon történő vásárláskor így a számla az adott egészségpénztárra is szólhat, mert mögötte a magánszemély tagsági jogviszonya áll. Tehát az orvos, az állatorvos és a gyógyszerész is nyugodtan fizethet EP kártyával, amennyiben saját jogon, a saját maga számára vásárol vényköteles gyógyszert.

Forrása: MOSZ Info
2017-09-23