2014-07-26    Regatta 2014.
X
<
 
>
 
 
Regatta 2014.
 
Kellemes, mondhatni ideális időjárási körülmények között került megrendezésre ez év június 14-én a balatonkenesei Kenese Marina-Port kikötőből induló II. Pharma Kupa – Doktor Regatta. Az orvosok és gyógyszerészek számára kiírt vitorlásverseny az eddigi legnagyobb létszámmal rajtolhatott el. Idén első alkalommal csatlakozott a rendezvényhez a fogorvosok Dental Regattája, így velük együtt csaknem ötven hajó várta a hangjelzést és figyelte a „V” lobogót, hogy vitorláit nekifeszíthesse a balatoni szélnek.
 

A kezdetekről

Hét éve indult útjára – kezdetben Doktor Regatta néven –, és azóta évente megrendezik a vitorlázást kedvelő gyógyszerészek és orvosok tavaszi/nyári regattáját. A rendezvény mögé egyből odaállt a szakma, elsőként a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, karöltve a Magánorvosok Országos Szövetségével. A korábban Siófokon rendezett verseny három éve új helyszínt választott, nevezetesen a balatonkenesei Kenese Marina-Portot. A verseny szakmai irányítója nem kisebb személyiség lett, mint Litkey Farkas olimpikon, tizenegyszeres Kék Szalag-győztes vitorlázó, a sportág egyik legsikeresebb hazai képviselője.

A regatta történetében nagy változást hozott a tavalyi év, amikor is a dr. Nyári István professzor és dr. Nyulasi Tibor alapította Pharma Kupával fuzionálva, már Pharma Kupa – Doktor Regatta néven indítottuk versenyünket. Nemcsak létszámban növekedtünk, a Regatta programjában, megjelenésében is látványos változások következtek be. Elérkeztünk az idei versenyhez, és azt láttuk, hogy a programunk iránti érdeklődés és a résztvevők száma is tovább nőtt 2014-ben.

A kiírás szerint a nevezési lapokat reggel kilenc órától lehetett a helyszínen leadni, de már nyolc óra előtt is többen várakoztak a rendezvénysátor környékén, és be-belesve figyelték, ahogy a hostessek rendezkednek a regisztrációs asztalok körül. A nyitás után percek alatt megtelt a sátor. A nevezést követően a kormányosoknak Litkey Farkas megtartotta az ilyenkor szokásos eligazítást, ismertette velük a bójákkal kitűzött pályát, a betartandó szabályokat és a verseny indításának procedúráját.

A résztvevők hajóikkal lassan elhagyták a kikötőt, és a partközel hamarosan megtelt megannyi, sok színben pompázó vitorlával. A félszáz hajó kis köröket leírva várta a jelet az indulásra. Dél volt, amikor „ellőtték” a regattát. A hajók irányba fordultak, és orrukkal tajtékot csapva, dagadó vitorlákkal távolodtak a parttól a nyílt víz felé. A parton maradók még egy darabig nézték, ahogy a vitorlások színüket vesztve eltűnnek a horizonton.

Három óra felé járt az idő, amikor az első hajók befutottak a kikötőbe. A partra szállókban még ott lüktetett a verseny izgalma, ahogy egymásnak mesélték, mi és hogyan is történt ott kint, a vízen. Arcuk kipirult, de nem csak az átéltektől – a napsütés és a szél is megtette hatását. Mire valamennyi hajó megérkezett, a Yacht Club terasza megtelt a helyezésüket latolgató, kissé fáradt, ám annál vidámabb emberekkel.

A versenynap zárásaként, az esti program a díjkiosztóval kezdődött. Hét kategóriában hirdettek eredményt, megannyi szép serleg és érem talált gazdára. Szinte senki nem maradt díjazatlanul. Utolsóként a regatta abszolút győztes csapata állhatott a dobogóra, vehette át a serleget és a vele járó érmeket. A díjkiosztó után a közös vacsora következett. A hosszú asztalon zavarba ejtő kínálat fogadta az ekkorra már igencsak éhes vendégeket. Az este hátralévő részében először Bornai Tibor művész úr adott műsort dalaiból, végül pedig diszkó zárta a rendezvényt.

Nem csupán öncélú verseny…

A Pharma Kupa – Doktor Regatta nem csak egy öncélú verseny vagy egy hétvégi szórakoztató program. A résztvevők és mi, a szervezők munkánk folytán és egyénileg is elkötelezettek vagyunk, hogy a saját eszközeinkkel és lehetőségeinkkel hozzájáruljunk a beteg emberek gyógyulásához, egészségük megtartásához. Különösen igaz ez, ha gyermekekről van szó, segíteni pedig többféle módon is lehet.

Idén immár második alkalommal, versenyünkkel párhuzamosan rendeztünk gyermekeknek vitorlásversenyt. A Mini Doktor Regattán harminc olyan kisgyermek vett részt, akik súlyos betegségen estek át, és kezelésükhöz különösen sok vért kaptak. A gyerekek autóbusszal érkeztek a balatonkenesei kikötőbe. A hosszú kórházi kezelés után sokan most először jöhettek ki a vízpartra. A programot a Ments Életet Alapítvány szervezte.

Az alapítvány elsődleges célja a véradás népszerűsítése, a véradásnak a gyógyászatban, illetve életmentésben betöltött szerepével kapcsolatos ismeretterjesztés, elsősorban a fiatalság körében, de a szélesebb társadalmi rétegekben is. Megkeresésünkre azonnal felajánlották segítségüket. A gyerekeknek egy hallatlanul izgalmas, tartalmas napot szerveztek, amelyen – fáradtságot nem ismerve – tevőlegesen is részt vettek. A program a CBA, Litkey Farkas és a GMRT támogatásával valósulhatott meg.

A Mini Regatta után (amin mindenki nyert érmet!) arcfestés, trambulin és egy „pinata” nevű játék is színesítette a programot. A gyerekek személyesen találkozhattak a televízióból jól ismert „Pongrácz doktorral”, azaz Gazdag Tibor színművésszel, aki mindannyiuk örömére együtt vitorlázott és játszott velük.

Szórakoztatásuk mellett az alapítvány célja a társadalmi felelősségvállalás erősítése, mondta Mikola József, a Ments Életet Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki így folytatta: „A társadalom számára nem feltétlenül az a legjobb motiváció, ha felhívjuk a figyelmüket arra, hogy tegyék ezt vagy tegyék azt, hogy segítsenek és adjanak vért. Sokkal hatásosabb, ha megmutatjuk a gyógyult embereket, a gyógyult gyerekeket.”

Valóban, látva ezeket a kis lurkókat, akik eljöttek Kenesére, az önfeledt örömet és a boldogságot az arcukon, az mindennél többet mond. Reméljük, jövőre is találkozhatunk velük.

Ha kedvet kapott, Kedves Olvasó, jövőre Önt is várjuk Balatonkenesén!

- bala -